Saai is het nooit bij PostNL. Regelmatig heeft het post- en pakketbedrijf beleggers teleur moeten stellen, maar twee weken voor het einde van de eerste jaarhelft verrast PostNL met een verhoging van de winstverwachting. Is dat het begin van een ommekeer?
PostNL bracht op 17 juni – na de reeds op 2 juni gecommuniceerde meevallende pensioenbijdrage – wederom positief nieuws naar buiten. De grootste post- en pakketbezorger van Nederland verhoogt de winstverwachting voor rente en belastingen (EBIT) dit jaar flink boven de eerder aangegeven bandbreedte van 110-130 miljoen euro, waardoor ook de vrije kasstroom aan zal dikken.
Dit verhoogt de kans op een eerdere hervatting van de na de overname van Sandd gestopte dividenduitkering. Het bedrijf ging er bij de jaarcijferpresentatie op 24 februari nog vanuit dat het 1 tot 2 jaar tot na de afronding van de Sandd-transactie (die in het derde kwartaal van 2019 plaatsvond) zou duren voor de uitkering wordt hervat.
De positieve vooruitzichten stuwden de koers van het aandeel op de dag van publicatie met 17 procent omhoog.
De oorzaak van de betere resultaten is te vinden in de lockdown, waardoor de bezorgdienst flink drukker is. De groei in bezorgde pakketten versnelde van bijna 14 procent in het eerste kwartaal tot meer dan 25 procent gedurende april en mei. Het bedrijf draait naar eigen zeggen op vrijwel optimale capaciteit. Het is ook een meevaller dat PostNL de langdurige piek in pakkettenbezorging kon opvangen door – in ieder geval op het oog – de capaciteit probleemloos op te schroeven.
Dit is een grote opsteker voor PostNL, waar de stormachtige groei van pakketten afzwakte, waardoor deze de dalende postbezorging vaak niet geheel wist te compenseren. Door de druk op de omzetten en de kosten die het bedrijf maakte om op deze nieuwe realiteit in te spelen, had het moeite met het goedmaken van de kosten van het verstrekte kapitaal.
Door plotselinge ‘coronagroei’ van de pakketbezorging, lijkt de operationele hefboom nu eindelijk in het voordeel van het bedrijf te werken. In het verleden leverde forse groei van de pakkettenmarkt PostNL weinig extra winst onderaan de streep op vanwege druk op de tarieven door felle concurrentie en meer kosten door hogere vergoedingen voor bezorgers. Mogelijk kan nu eindelijk een periode van economische waardecreatie worden ingeslagen.
Toch is het te vroeg om de huidige resultaten als voorbode van een zonnige toekomst te zien. Daartoe moet eerst duidelijkheid komen welk deel van de extra groei ook na de lockdowns op de lange termijn beklijft en of de terugval in zakelijke postbezorging – de bezorging van reclamefolders is juist door de pandemie ingestort – beperkt blijft. Ook is meer duidelijkheid nodig in hoeverre extra kosten moeten worden gemaakt om de gezondheid van werknemers te beschermen.
Daarnaast blijft het onduidelijk wat het vernietigende oordeel van de rechtbank Rotterdam inzake de overname van Sandd zal betekenen. Dit laatste lijkt tot nog toe vooral een overheidsprobleem te zijn, gezien de in het vonnis geplaatste opmerking dat het wellicht niet meer mogelijk is de overname terug te draaien.
Gezien het deels tijdelijke effect van de lockdown en de gerechtelijke oorwassing blijven de door de VEB op de aandeelhoudersvergadering gestelde vragen over het vermogen van PostNL om over een langere termijn waarde te creëren voor aandeelhouders relevant. Op 3 augustus moet meer duidelijk worden. Dan publiceert de onderneming de halfjaarcijfers.